E-knihy v hodinách cizích jazyků

Chtěla bych se žáky vytvářet a zároveň bych k tomu chtěla využít digitální technologie. Doba je k tomu ideální. Vždycky se mi líbily online knihy, ve kterých se dalo listovat. Ale v jakém nástroji takovou knihu vytvořit? Mnozí kolegové pomohou a jistě nám doporučí Book Creator. Vytvořit si e-knihu nikdy nebylo jednodušší. Praktickou zkušenost nám popíše Mgr. Petra Boháčková

Jaké zařízení použijeme? Obrazovka mobilních telefonů se zdá velmi malá, doporučuji aplikaci v tabletech nebo online stránku, pokud budete používat počítače. Můžeme vytvářet ve třídě, nebo nechat žáky tvořit doma.  

Co budeme tvořit? Cokoliv od deníčku aktivit, přes vytváření příběhů, alternativní verze příběhů, až po slovníček. Můžeme psát texty, kreslit, vkládat (obrázky, videa, audia). Díky uložení v cloudu se mohu k vytvořeným knížkám vracet, postupně je doplňovat, sdílet s ostatními. Co kdybychom je využili pro záznam dovednosti čtení nahlas? Budeme pracovat s jedním textem, ten si vyfotíme, vložíme do knížky a nahrajeme se, jak text čteme. A to samé uděláme každé dva měsíce a verze porovnáme. Viditelnost pokroku zaručena. Můžeme nahrát i libovolnou fotografii a tu každé dva měsíce popisovat dle svých aktuálních dovedností.  

Máte rádi příběhy? Tak si jeden vytvoříme. Vytvoříme si hlavního hrdinu a toho budeme po celý rok tvořit a poznávat. Procvičujeme právě tvoření minulého času? Napíšeme postavě příběh v minulém čase. Procvičujeme přídavná jména a popis charakteru? Napíšeme, jaká naše postava je. Zákazy a příkazy? Pojďme našemu hrdinovi něco zakázat. A aby toho nebylo málo, tak i hrdinu rozmluvíme. Chceme více procvičit naši výslovnost? Book Creator dokáže napsat text na základě toho, co říkáme. Hned uvidíme, jak nám rozumí. Fantazii se meze nekladou.