Pořádání ankety s použitím mobilního telefonu

Mobilní telefon se stal během posledních deseti let nedílnou součástí našeho života. A to nejen pro podnikatele a dospělé, ale i pro děti, již od útlého věku. Nejen, že je to nástroj komunikace a můžeme pomocí něj využívat veškeré informace na internetu a ty například předávat nebo sdílet, ale také je to zdroj zábavy. Především pro ty mladší. Těm mobilní telefon slouží převážně k hraní her nebo sledování různých videí na Youtube. Když už komunikují, tak především pomocí hromadného chatu. Klasický telefonní hovor je u nich skutečně výjimkou. Aktivita, na kterou jsem narazil na Metodickém portále RVP.CZ, může žákům ukázat, že telefon není právě jen pro zábavu, ale že to může být i pracovní nástroj.

Děti si vyzkouší telefonní anketu v „chráněném“ prostředí, protože volají rodičům svých spolužáků. Vymyslí si anketní téma a otázky si dopředu připraví. Vyzkouší si tím nejen komunikaci, ale při vymýšlení otázek rozvíjí také svou čtenářskou gramotnost. Při zpracování odpovědí dojde i k rozvoji různých složek matematické a digitální gramotnosti.

Ostatně koukněte se na článek na Metodickém portálu RVP.CZ sami a zkuste si aktivitu přímo s vašimi žáky na téma, které je pro vás a vaše žáky aktuální a zajímavé.

Článek Pořádání ankety s použitím mobilního telefonu