Roboti nás baví nejen na Dni s technologiemi

Aktuálně probíhají diskuze nad tím, jestli chytré telefony a tablety ve školách povolit, či zakázat. Názory a argumenty příznivců a odpůrců se v tomto budou asi vždy rozcházet. Na druhou stranu se asi nedá příliš rozporovat, že digitální technologie ve spojení s jejich rychlým rozvojem v posledních desetiletích představují fenomén, který tu prostě je a ovlivňuje životy většiny z nás bez ohledu na to, jestli jsme děti nebo dospělí.

Právě na tuto skutečnost se zaměřil Den s technologiemi zorganizovaný k příležitosti Mezinárodního dne gramotností, který se konal dne 8. září (TZ: Jak gramotnosti propojovat s výukou ve školách?). Zkrátka digitální výdobytky doby tu jsou s námi a je potřeba je vnímat jako „dobrého sluhu, ale špatného pána“. K tomu, aby tak bylo přinejmenším u většiny populace, je potřeba pěstovat digitální gramotnost a informatické myšlení.

Ten, kdo zavítal na Den s technologiemi, se tak seznámil s možnostmi využití moderních robotických „hraček“ ve školách, nebo jen doma pro zábavu. K tomu byly k službám „robovčely“ v podobě Bee-botů, Ozoboti připomínající miniprovedení legendárního R2D2 z Hvězdných válek a také zábavná hra Scottie Go! A ti, kdo si chtěli od robotů a digitálních technologií na čas odpočinout, měli možnost využít „chill out“ v podobě hraček a skládanek vyrobených jak jinak než na 3D tiskárně.

A co vy? Už jste si někdy hráli s Ozoboty? Zhlédněte záznam webináře Ozoboti napříč předměty, který nabádá ke kreativnímu přístupu ve výuce, a inspirujte se.