Jak jednoduše rozvíjet digitální gramotnost po celý rok

Určitě se mnou budete souhlasit, že dlouhodobé projekty ve školách dávají smysl. Někteří z nás je začínají plánovat již v době letních prázdnin. Nyní nastává ideální čas začít s projektem, který bude zvyšovat digitální gramotnost žáků. Naučte se, jak pro projekty využívat Edmodo, Disk Google, Audacity, Lino-It. Jako inspiraci vám nabízíme zkušenosti, které jsou popsány v článku Podívejte se na památky očima dětí aneb projekt.

Autor článku Lukáš Bajer vás provede krok po kroku přípravou, realizací a reflexí projektu, který uskutečnil s 8. třídou v rámci jazykových hodin. Projekt trval celých 8 měsíců. 

Článek byl publikován v roce 2014, ale i tak nabízí mnoho námětů pro rozvoj digitální gramotnosti. V aktivitě každý žák dostane příležitost vytvořit referát o historické památce ve svém okolí s využitím technologie a a každý žák dostane zpětnou vazbu podle daných kritérií. V současné době by hmatatelným výstupem projektu pravděpodobně nebylo DVD, ale samotný film, který by se s uživateli sdílel online. Film by tak mohl být k dispozici na stránkách školy. K natáčení by žáci jistě využili mobilní telefony nebo tablety, tudíž by nebylo třeba pořizovat drahé vybavení. Elektronickou knihu by vytvořili v nástroji BookCreator, do kterého by mohli vložit i zvukové nahrávky. Principy ale zůstávají stejné, jen nástroje se postupem času mění a vylepšují.  

Určitě byste tento článek neměli přehlédnout. Ptáte se proč? Autor popisuje nejen očekávané cíle projektu, ale i praktickou zkušenost s realizací, která obnášela mimo jiné i dílčí neúspěchy. Nebojme se ale drobných neúspěchů, jsou pro nás mnohdy cennější než úspěchy. Vždyť přece stále platí, že chybami se člověk učí. Pojďte se začíst a nechat se inspirovat. 

Podívejte se na památky očima dětí aneb projekt